2021. július 12., hétfő

Lövey Varga Éva Botránykönyv részekben A felelősség minősége és fokozatai



Lövey Varga Éva
Botránykönyv részekben
A felelősség minősége és fokozatai


Van, amikor a nagy türelem és minden százszázalékos vagy akár jó képzettség után is elakad az ember szava, vagy akár a kiírható tolerancia szintje véglegesen megszűnik, és a kapott rosszat, már nem lehet semmilyen szinten eltűrni, szelektálni sem, nem hogy elnézni, szó nélkül hagyni. Sajnos az ilyen általános eszmefuttatatások vajmi keveset változtatnak minden szinten a helyzeten.
Sajnos eljutottam én is a tűréshatáromig. Nem sokan birtokolnak ilyen képességeket, másnál már 5 perc után, nem tíz vagy húsz év után eldurran a pofon, tele a média mindennel, nem visszavonulnak, asztalra csapva felkeresik az összes szaktársat, barátot, ...
Addig, amíg nincs megfelelő szociális és életpéldájuk, akár olvasás és megértés, akár megélés révén, nem lesz meg a megfelelő megoldás sem, sehol.
Bosszúból beblokkolja, terjeszti a butaságot, amit valaki haragjában hazudott neki. Ennyire ráér, mást gátolni, nem képes megérteni, eljárni? Ennyire.
Nem tudok mást, nyílt levelekkel, kutatási anyagokkal, dokumentációkkal fogok személy szerint keresni mindenkit, akitől 10 év alatt sem érkezett válasz, vagy csak hazugság, hamisítás.
Ma már azt sem lehet elmondani, hogy az ember nem tett meg mindent, s nem próbálkozott a végtelenségig.
S azt sem, hogy bárki fel nem fogná a felelősség fogalmát, a könyvek nagy része könyvtárakban, akár már szemetesekben is ingyen elérhető, nem beszélve az internet ingyenes anyagairól, a hozzáférésekről.
Idézem az Arcanum Értelnező Kéziszótárának anyagait. Mi is a felelősség?
"felelősség [e-e] főnév -et, -e [ë, e] (csak egyes számban)
Erkölcsi, jogi v. hivatalos kötelezettség, amelynek alapján vki, vmely testület v. közösség vkiért v. vmiért felelős, számot adni tartozik. (Büntető)jogi, egyéni v. személyes, egyetemleges, emberi, erkölcsi, hivatali felelősség; súlyos felelősség; a felelősség kérdése, vállalása, terhe; felelősséggel járó cselekedet, feladat, hivatás, megbízás. Rá hárul, nehezedik a felelősség. Rajta van a felelősség. Vkinek a felelősségére mond, csinál, tesz vmit. Az én felelősségemre hozzátok el a ládát! Saját felelősségére teheti csak meg! Átérzi, elismeri, vállalja, elhárítja magától v. magáról a felelősséget vmiért. Állása nagy felelősséggel jár.  Felelősséget, erkölcsi szolidaritást vállaltam a sükerre nézve az által, hogy e művet Önök elé hoztam. (Arany János) Az urára eresztette át [= hárította át] a felelősséget. (Móricz Zsigmond) || a. Vkinek, vmely testületnek, közösségnek felelős volta. Tudatában van felelősségének. Megállapítja vkinek a felelősségét. || b. Vmiről számot adás (kötelezettsége); vmely dolog következményeinek vállalása. A felelősség terhel ¬ vkit; kibújik a felelősség alól. Felelősségre von vkit: a) vmit számon kér tőle; b) bíróság elé állítja; vállalja, viseli a felelősséget vmiért; másra hárítja a felelősséget.  Ha ittunk, sokszor olyan dolgokat követtünk el, amelyért másnap nem vállaltuk volna a felelősséget. (Kuncz Aladár) || c. Anyagi kötelezettség (vállalása), szavatosság, kezesség, jótállás. Anyagi, személyi, vagyoni felelősség; ® tárgyi felelősség; a kereskedő, a pénztáros felelőssége. Az én felelősségemre kifizették neki a pénzt. Felelősséggel ad el, vállal, végez vmit.
Szóösszetétel(ek): felelősségvállalás."
Tehát, ha valaki ezzel nincs tisztában, és hatvan módszer közül tíz év alatt semmilyen szinten nem tud elintézni egy lopást, s még egyetemen kiadja az anyagokat, bíróságon csal, komoly gondokról beszélünk.
Nincs más hátra, mint a táblázatokkal, dátumokkal mindent közzé tenni, kivétel nélkül, hogy az ember a hamisításokkal szemben és a hazugságokkal szemben védje magát. Olykor, ha a bíró tanulatlan, beteg, vagy a miniszter, a kormànyhivatalnok is, nincs más megoldás, a bírósági út nem járható.
Ez az erkölcsi, etikai fogalmakkal is így van.
Szeged, 2021. július 12. 13:56





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése