2009. november 9., hétfő

Kft alapítása

Olvasónk kérdése:

  • Szóval, ha egy Kft.-t akarok alapítani a feleségemmel, akkor mire van szükség?


Dr. Földi János válasza:

El kell dönteni, hogy mi legyen a neve a társaságnak. Ez csak olyan lehet, amilyen néven még nem alapítottak céget. Aztán kell egy cím, amit székhelyként be kell jelenteni, és ehhez kell a címen levő ingatlan tulajdonosának hozzájárulása ahhoz, hogy székhelyként bejelenthessük.
Meg kell határozni, hogy mit akar csinálni ez a cég. Régen nagyon sok tevékenységet felsoroltak a szerződésben, hogy később ne kelljen módosítani és a társaság bármikor mást is csinálhasson. Ma már az alaptevékenységet kell csak megjelölni, azt is csak az adószám miatt. A többi tevékenységet, amikor arra szükség van, a társaság könyvelője egyszerűen bejelenti az APEH-hez, és a cég már végezheti is, és számlázhat.
Persze fel kell sorolni a társaság tagjait (nevük, anyjuk neve és lakcímük), továbbá azt, hogy mennyi lesz a tőkehozzájárulásuk, és az ehhez kapcsolódó szavazatszám és az üzletrész mértéke.
El kell dönteni,hogy ki képviselje a céget, ki lesz az ügyvezető.
Ha több személy is jogosult a képviseletre, akkor dönteni kell abban is, hogy az ügyvezetők önállóan, vagy együttesen képviselik a társaságot.
Új rendelkezés, hogy meg kell adni a képviseletre jogosultak adóazonosító jelét is.
Be kell fizetni az alapításhoz 15.000 Ft illetéket, és be kell fizetni még 5.000 Ft közzétételi díjat is, de érdekes módon ennek elmaradása esetén is bejegyzik a társaságot.
Aztán az összes iratot az ügyvéd egy elektronikus dokumentum formájában, e-mailben küldi meg a cégbíróságnak. A cégbíróság is ugyanígy e-mailben küldi vissza a bejegyző végzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése