2009. november 9., hétfő

Cégalapítás

Olvasónk kérdése:


  • Milyen céget alapítsak? 
  • Kft-t vagy Bt-t? 
  • Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya?

Dr. Földi János válasza a feltett kérdésre:


A két társaság alapítása nagyjából hasonló. A lényeges különbség a felelősségben van. A Kft.-ben a tagok csak azért felelnek,  hogy a társasági szerződésben megjelölt tőkerészt a társaság rendelkezésére bocsássák.  Ezen túl a társaság  tartozásaiért - különleges kivételektől eltekintve, - nem felelnek. 
Ezzel szemben a Bt. (betéti társaság) beltagja a társaság tartozásaiért a teljes személyes vagyonával felel, ha a társaság vagyona nem elegendő a tartozások kifizetésére.
Tehát a beltag ilyenkor a saját lakásával, autójával és hifitornyával felel.
A másik különbség az, hogy Bt-.t elméletileg 0 Ft-tal lehet alapítani, Kft. esetében azonban a törvény 500.000 Ft tőke meglétét írja elő.
Mind a két szám csak elméleti, hiszen a Bt. sem alapítható 0 Ft-tal, hiszen már az alapításkor költségek merülnek fel. Legfeljebb a törvény nem nevesít konkrét összeget, amit fel kellene mutatni.
A Kft.-ben az előírt törzstőke is csak formális, hiszen megszűnt az a régi előírás, hogy a törzstőke meglétéről banki előírást kellett csatolni. Ma már elegendő, ha az ügyvezető aláír egy nyilatkozatot, hogy a pénzt a tagok befizették a társaság főpénztárába.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése